Gehaktbrood met wortel

Gehaktbrood is een leuke variant op de welbekende gehaktbal. Gehakt is lekker en goedkoop en daarom staat het bij veel gezinnen vaak op tafel. Gehaktbrood is niet moeilijk om te maken en je kunt het makkelijk invriezen. Let er dan wel op dat je de “gehaktcake” eerst in plakken moet snijden, anders moet je de volgende keer het hele gehaktbrood weer ontdooien. Doe een stukje bakpapier tussen elk plakje en je kunt zo het juiste aantal plakjes ontdooien.

Ingrediënten voor gehaktbrood met wortel

500 gram half om half gehakt

1 teentje knoflook

1 rode paprika

2 el. Olijfolie

1 ui

2 kleine wortels in kleine blokjes

40 g paneermeel

1 dl crème fraîche

2 el tomatenpuree

Chilipoeder, nootmuskaat, zout en peper

 

Bereiding gehaktbrood met wortel

De oven vast voorverwarmen op 190 graden.

De wortels schoonschrappen en in kleine stukjes snijden. De paprika snij je ook in kleine stukjes. De ui pel je schoon en ook die snij je in kleine blokjes.

Zet nu een koekenpan op het vuur met 2 eetlepels olijfolie. Fruit de uitjes met de knoflook in de pan (nu gaat het al heel lekker ruiken in de keuken) Na 2 minuten doe je ook de wortel en de paprika in de pan. Laat het geheel nog 5 minuten doorsudderen. Daarna het groentemengsel even laten afkoelen.

In een flinke kom kneed je het gehakt samen met het paneermeel, de tomatenpuree, de crème fraîche en het groentemengel uit de koekenpan. Voeg naar smaak Chilipoeder, nootmuskaat, zout en peper toe. (Zelf laat ik de nootmuskaat vaak achterwege)

Vet een cakevorm in met een beetje olie.  Doe nu het gehaktmengsel in de cakevorm en druk het goed aan. De bovenkant kan je met een natte lepel mooi glad maken.

Doe nu de cakevorm met het gehaktmengsel in de voorverwarmde oven. Na ongeveer 40 minuten is je gehaktbrood klaar. Laat het gehaktbrood even afkoelen voordat je hem uit de cakevorm haalt en gaat aansnijden.

Je kunt dit gehaktbrood gewoon bij de maaltijd nuttigen maar in dunne plakjes is het ook erg lekker als broodbeleg. Als je van je gehaktbrood een soort dobbelsteentjes maakt is het ook erg lekker als borrelhapje.