Hoe moet je wortels koken

Voor de keukenprins is dit een zinloos verhaaltje maar er zijn ook mensen die minder ervaring in de keuken hebben dus special voor die mensen even een korte cursus wortels koken.

Ongekookt zijn wortels prima te eten maar ze zijn erg hard. Voor een gewone Hollandse maaltijd kan je wortels dus het beste even koken.

Als je kant en klare wortels koopt in zo’n zak dan hoef je ze niet meer schoon te maken, dat heeft de supermarkt al voor je gedaan. Als je verse wortels koopt moet je zelf schoonmaken. Dat schoonmaken van wortels kan op verschillende manieren:

1)      De wortels schrappen

2)      Met een schuursponsje (wel een schone pakken!) onder water schoonboenen

3)      Met een dunschiller of een aspergeschiller de buitenste laag van de wortel halen

De wortels doe je in een pan met een beetje water zodat ze net koppie onder zijn. De pan zet je op het vuur. Na 10 minuten koken zijn ze meestal wel gaar. Controleer dat met je vork. Gewoon even in prikken en als ze zacht zijn, zijn ze gaar. Ik weet dat veel mensen zweren bij het kort koken van groente om de vitamines te behouden. Ik ben het daar helemaal mee eens maar bij worteltjes smaakt het me minder goed. Test het vooral zelf uit wat het beste smaakt. Koken is proeven dus haal gerust na 8 minuten een worteltje uit de pan om hem te testen.

Veel mensen doen ook nog een schep suiker in het water om de wortel nog zoeter te laten smaken. Traditioneel doe je ook nog een beetje peterselie over de wortels. Het staat erg mooi maar ik ben niet zo dol op peterselie dus ik doe het niet.